Tuesday, January 5, 2016

Activation LZ-00038 CASTRA ad MONTANESIUM BHS MN-03

QRV  06.11.2018
LZ2CM/p
QSO 209
Equipment FT991  100watts
 ANT  -Delta loop's





http://haiduk-tourist.blogspot.com/2015/05/blog-post_32.html
http://haiduk-tourist.blogspot.com/2017/05/blog-post_26.html
http://haiduk-tourist.blogspot.com/2018/05/blog-post_81.html

QRV  15.01.2016
LZ2CM/p  - 111 QSO
Equipment TS120V+ hm pa 100watts
                 ANT  -Delta loop's

Ново раротномясто без QRM

RADIOSACK

LZ2CM-след малко почвам

LZ2HAM
QRV  28.12.2015
LZ2CM/p - 13 QSO
LZ2RM/p -      QSO
Eqiupment:
LZ2CM/p -TS120V+hm PA 100 watts
          ANT - delta loop's  10,14,21 MHz
LZ2RM/p - IC-718  100 watts
          ANT  - delta loop's 10,14,21 MHz







 RADIO SHACK  LZ2CM/p

 RADIO SHACK  LZ2RM/p

 м. Свети Дух











Крепостта край град Монтана -  "Кастра ад Монтанезиум",
 се намира в южния  край на града, на хълма “Калето” или “Градището” 
 Името на града е дадено от древните римляни и вероятно идва от думата Монс - планина,
 Първото селище на тази стратегическа и лесно защитима височина е от каменно- медната епоха IV хил.пр.Хр. Първите обитатели на хълма са живели през каменно-медната епоха.
 През този период от историята хората правят важен преход от ловци-номади към по-уседнал начин на живот, свързан с обработване на земята и строеж на постоянни селища.
 Местността, която по-късно е наречена Монтана, е избрана като подходящо място
 за живот от древните хора заради плодородните почви и възможността за защита.
 По-късно мястото обитават древните траки.Тракийското племе трибали населява хълма до около І век пр.н.е..Тракийското селище било укрепено с мощна крепостна стена ( запазена дебелина повече от 1 m), която следва очертанията на терена и датира от към края на ранножелязната епоха. 
 Римляните се заселват в района в края на І в. н.е., привлечени от богатите залежи на руда и злато по поречието на река Огоста. Те завладяват тракийската крепост и я използват за свои нужди. В този период Монтана се превръща в град – център на провинция Долна Мизия,
 в който постоянно пребивават военни части.(I Сугамбрийска кохорта, участвала в потушаването на тракийското въстание от 26 г.). По времето на Римската империя градът процъфтява. Изграждат се и се поддържат пътища, свързващи Монтана с останалата част на империята. Освен рудодобив и златодобив, основни поминъци по това време са земеделието и занаятчийството.    През ІІІ в. н.е. градът е обект на набези на готски племена.
 Именно срещу тях е построена крепостта Кастра ад Монтанезиум, върху основите на древната тракийска крепост.   Изградени са казармени помещения, базилика, както и дебели крепостни стени, имащи за цел да устояват на атаките на нашествениците.
 Близо до крепостта, до голям извор в подножието на хълма, се намира древно каменно светилище. То придобива голяма популярност по време на Римската империя.
 Главни богове на това светилище са Диана и Аполон. Диана – богинята на лова, е покровителка на града и в днешно време е изобразена на герба на град Монтана.
 Около светилището се образувало селище с вили.
 Римският град заедно с крепостта е разрушен в края на VI при нашествие на авари и славяни.
 По-късно върху развалините славяните изградили свое селище, което нарекли Кутловица.
 Една от казармените сгради, останали от римската крепост, те превърнали в свое езическо светилище, запазено и до днес. В него е била отдавана почит или на бог Перун, или на Даждбог – бога на плодородието, а може би и на двете божества едновременно. Светилището просъществувало до приемането на християнството в българската държава (IX в.).

No comments:

Post a Comment